Utasítások:

  1. Előkészítés: Ha előfőzött csicseriborsót használ (például konzervből), alaposan öblítse át és csepegtesse le. A csicseriborsót villával durván összetörni – legyen még darabos állagú, de könnyen formázható legyen (ne legyen finom püré).
  2. A paprika megmosása, magházának eltávolítása és nagyon apró kockákra vágása (hogy a baba számára könnyen megfogható legyen és puhává váljon).
  3. A bárányt (a legjobb, ha már felkockázott vagy finomra vágott) egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon só nélkül megpirítani, amíg teljesen átsült és puhává válik. Szükség szerint kis darabokra tépni vagy két villával finomra széttépni.
  4. A csicseriborsót, a párolt bárányt és a felkockázott paprikát egy tálban összekeverni. Hozzáadni 10 g olívaolajat, és mindent kanállal alaposan összekeverni. A masszát úgy formázni, hogy kis ujjnyi darabok vagy lapos nugget-szerű fasírtok keletkezzenek (méret: kb. 4–6 cm hosszú, a gyerek kezétől függően).
  5. A ujj- vagy fasírt darabokat ugyanabban a serpenyőben alacsony-közepes lángon kevés olajjal sütni, amíg a külső részük enyhén megpirul, belül pedig puha marad. Fontos: ne legyen túl forró a sütés, hogy a darabok belül is puhák és könnyen összenyomhatóak legyenek.
  6. A tálalás előtt langyosra hűtse (langyos). Baba által vezetett hozzátápláláshoz: szükség szerint hosszúkás, tapintható darabokra formázva és a belsejét ellenőrizve, úgy, hogy hüvelykujjával és mutatóujjával összenyomható legyen – könnyen összenyomható legyen (a „gooey-teszt”), hogy a baba a szájpadlásával összenyomhatja.
  7. Ajánlott tálalás: kézben tartható, ujjbarát ebédként elegendő, esetleg puha zöldséghasábokkal (például párolt sárgarépa- vagy cukkínicsíkokkal). Ne adjon hozzá további sót vagy csípős fűszereket.
Összefoglalás

Ez a recept puha, kézbe álló bárány-csicseriborsó darabkákat készít paprikával, amely körülbelül 10 hónapos kortól alkalmas a baba által vezetett hozzátáplálásra. Teljes értékű, fehérjében gazdag ebéd só és csípős fűszerek nélkül.

Tárolás

Hűtőben légmentesen zárt edényben akár 48 óráig tárolható. A már megsült fasírtokat fagyasztásra lehet tenni (legfeljebb 1 hónapig), és tálalás előtt teljesen át kell sütni és szobahőmérsékletre lehűteni. Mindig etetés előtt ellenőrizze a hőmérsékletet és a konzisztenciát.

Allergiák és megjegyzések

Új élelmiszerek bevezetésekor (bárányhús, csicseriborsó, paprika) figyeljen a lehetséges intoleranciákra vagy allergiás reakciókra; a hozzávalókat a lehető legkisebb mértékben egymás után vezesse be. A csicseriborsó néhány kisgyermeknél könnyen fulladási kockázatot jelenthet; ezért a darabokat könnyen összetörhetővé tegye, és etetés közben gyermekét mindig felügyelje. Mézet 12 hónapos kor alatt ne adjon. Bizonytalanság esetén keresse fel gyermekorvosát.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár