Utasítások:

  1. Előkészítés: Ha előfőzött csicseriborsót (pl. konzervből) használsz, alaposan öblítsd át és csepegtesd le. A csicseriborsót villával durván összetörd, még legyen benne némi állag, de könnyen formázható legyen (ne legyen teljesen pépes).
  2. Paprikát megmosd, magját távolítsd el, és nagyon finom kockákra vágd (hogy a babának könnyen fogható legyen és megpuhuljon).
  3. A bárányt (legjobb, ha már felaprított vagy finomra vágott) egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon, só nélkül süsd, amíg átsült és puha lesz. Szükség szerint tépd kisebb darabokra vagy két villa segítségével finomra tépjed.
  4. A csicseriborsót, a megpirított bárányhúst és a felkockázott paprikát egy tálban keverd össze. Adj hozzá 10 g olívaolajat, és mindent jól keverd össze egy kanállal. A masszát úgy formáld, hogy kis ujjszerű darabkák vagy lapos nugget-szerű pogácsák keletkezzenek (méret: kb. 4–6 cm hosszú, a gyermek keze méretétől függően).
  5. A ujjaknak/ugyelsző pattikat ugyanabban a serpenyőben alacsony–közepes hőmérsékleten kevés olajjal süsd, amíg a külső része kissé megpirul és belül puhák maradnak. Fontos: ne süsd túl forróra, hogy a darabok belül is puhák és könnyen összetörhetőek legyenek.
  6. Tálalás előtt langymelegre hűtsd. Baby-led Weaning esetén: szükség szerint hosszúkás, tapintható darabokra formáld, és a belsejét teszteld azzal, hogy hüvelykujjaddal és mutatóujjaddal összenyomva – könnyen összenyomható legyen („ragacsos teszt”), így a baba a szájpadlásával is összenyomhatja.
  7. Tálalási javaslat: Fingerbarát ebédnek tökéletes, esetleg lágy zöldségcsíkokkal (pl. párolt sárgarépa- vagy cukkínicsíkok) kiegészítve. Ne adj hozzá extra sót vagy erős fűszereket.
Összegzés

Ez a recept lágy, ujjszerű bárány–csicseriborsó darabkákat készít paprikával, kb. 10 hónapos kortól alkalmas a Baby-led Weaninghez. Teljes értékű, magas fehérjetartalmú ebéd só és erős fűszerek nélkül.

Tárolás

A hűtőben légmentesen zárható edényben legfeljebb 48 órán át tárolható. Egyszer sült pattikat fagyasztani lehet (legfeljebb 1 hónap). Fogyasztás előtt teljesen átsütve és szobahőmérsékletre hűtve ajánlott. Mindig etetés előtt ellenőrizd a hőmérsékletet és az állagot.

Allergiák & Megjegyzések

Új élelmiszerek bevezetésekor (bárány, csicseriborsó, paprika) figyelj a lehetséges intoleranciákra vagy allergiás reakciókra; az új összetevőt érdemes egyenként bevezetni. A csicseriborsó néhány kisgyermeknél könnyen okozhat enyhe fulladási kockázatot; ezért a darabokat könnyen összenyomható állapotban tartsd, és evés közben mindig figyeld a gyermeket. 12 hónapos kor alatt nem adható méz. Bizonytalanság esetén fordulj gyermekorvoshoz.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár