- Készítsd elő az alapanyagokat: 100 g édesburgonyát hámozz meg és kockázz fel; 40 g sárgabarackot mosd meg, vágd félbe és távolítsd el a magját; 60 g csirkemellet (bőr és zsír nélkül) moss meg és vágj kb. 1–2 cm-es darabokra.
- Helyezd az édesburgonya- és csirkedarabokat egy párolóedénybe (a sárgabarackot külön tegyed rá később), kezd el gőzölni/kíméletesen párolni. A csirkét párold teljesen át, amíg nem fehér és belső része teljesen átsül (kb. 12–15 perc a darabok méretétől függően).
- 5 perccel a főzés vége előtt add hozzá a sárgabarack félbeket, és párold tovább, amíg meg nem puhul (kb. 3–5 perc), hogy könnyen pépesíthető legyen.
- Vedd le a tűzről, hagyd kicsit hűlni (néhány perc), majd helyezd a csirkét, az édesburgonyát és a sárgabarackot egy konyhai robotgépbe vagy botmixerbe. Turmixold teljesen simára. Ha szükséges, hígítsd a pürét a párolóedény alján maradt kevés főzőlével (csak a saját főzőléből), hogy elérd a babának megfelelő állagot.
- Hűtsd le az ételt a baba számára biztonságos hőmérsékletre, ellenőrizd a hőmérsékletet, majd kínáld. A pürét simára kell keverni, nincs benne darabos részek.
Összefoglaló
Ez egy egyszerű, bébibarát (4–10 hónapos) ebédpüré csirkéből, édesburgonyából és sárgabarackból. A textúra legyen teljesen sima, a hozzávalókat megfelelően átfőzve, hogy könnyen emészthető legyen.
Tárolás
Frissen a legjobb. Hűtőben légmentesen záródó edényben 24 óráig tárolható. Fagyasztani is lehet adagonként (pl. jégkocka-tálcában), legfeljebb 1 hónapig; felengedéskor alaposan melegítsd át és ellenőrizd a hőmérsékletet. Ne melegítsd újra többször.
Allergének és mellékhatások
Vigyázz az egyéni érzékenységre: ha a baba még nem evett külön-külön csirkét, édesburgonyát vagy sárgabarackot, érdemes először külön-külön bevezetni őket és megfigyelni az esetleges allergiás reakciókat. A magvas gyümölcsök keresztreagálása miatt a sárgabarack ritkán okozhat allergiát; figyelj kiütésre, hányásra vagy légzési nehézségre. Ne adj mézet 1 év alatt. Mindig ellenőrizd a püré hőmérsékletét etetés előtt.