- Készíts elő 150 ml frissen felforralt vizet és egy tiszta lábost vagy edényt, valamint egy tiszta botmixert vagy kanalat.
- Mérj ki 25 g általános búzalisztet és lassan, folyamatos keverés mellett szórd a forró vízbe, hogy csomómentes masszát kapj.
- Alacsony lángon főzd 2–3 percig, folyamatosan keverve, amíg sűrű, sima zabkása-szerű állagot nem ér el (ez a főzés szükséges a nyers lisztben esetleg jelenlévő baktériumok elpusztításához).
- Húzd le a tűzről, hígítsd szükség szerint meleg vízzel: 4–6 hónapos csecsemőnek legyen hígabb (kb. 150 ml víz ebből a mennyiségből), 6–10 hónaposnak lehet sűrűbb pürés állag.
- Hagyd a pürét teljesen langyosra (kb. testszín közeli hőmérsékletre) hűlni, majd botmixerrel vagy simítókanállal dolgozd simára, hogy csomómentes, jól kanalazható pürét kapj.
- Teszteld a hőmérsékletet a csuklód belső részén, mielőtt a babának adnád. Csak langyos, nem forró pürét kínálj.
Tárolási javaslat
Frissen fogyaszd el, maximum 24 órán belül a hűtőben (0–4 °C). Újramelegítésnél melegítsd át teljesen, majd hűtsd le langyosra; egyszer újramelegíteni ajánlott, többszöri újramelegítés nem javasolt.
Allergének
Ez a recept csak általános búzalisztet tartalmaz, amely glutént tartalmaz. Ha a családban lisztérzékenység (cöliákia) vagy búzaallergia előfordult, ne add a babának. Első bevezetéskor figyeld a baba reakcióit (kiütés, hányás, hasmenés, nehézlégzés) és konzultálj gyermekorvossal.
Mellékhatások és óvintézkedések
Ne adj nyers lisztet a babának; mindig főzd át a pürét. Ha a baba még soha nem kapott gabonaféléket, vezess be új ételeket egyesével és figyeld 2–3 napig az esetleges allergiás tüneteket. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot gyermekorvostól vagy védőnőtől.