Utasítások:

  1. Készíts elő 150 ml frissen felforralt vizet és egy tiszta lábost vagy edényt, valamint egy tiszta botmixert vagy kanalat.
  2. Mérj ki 25 g általános búzalisztet és lassan, folyamatos keverés mellett szórd a forró vízbe, hogy csomómentes masszát kapj.
  3. Alacsony lángon főzd 2–3 percig, folyamatosan keverve, amíg sűrű, sima zabkása-szerű állagot nem ér el (ez a főzés szükséges a nyers lisztben esetleg jelenlévő baktériumok elpusztításához).
  4. Húzd le a tűzről, hígítsd szükség szerint meleg vízzel: 4–6 hónapos csecsemőnek legyen hígabb (kb. 150 ml víz ebből a mennyiségből), 6–10 hónaposnak lehet sűrűbb pürés állag.
  5. Hagyd a pürét teljesen langyosra (kb. testszín közeli hőmérsékletre) hűlni, majd botmixerrel vagy simítókanállal dolgozd simára, hogy csomómentes, jól kanalazható pürét kapj.
  6. Teszteld a hőmérsékletet a csuklód belső részén, mielőtt a babának adnád. Csak langyos, nem forró pürét kínálj.
Tárolási javaslat

Frissen fogyaszd el, maximum 24 órán belül a hűtőben (0–4 °C). Újramelegítésnél melegítsd át teljesen, majd hűtsd le langyosra; egyszer újramelegíteni ajánlott, többszöri újramelegítés nem javasolt.

Allergének

Ez a recept csak általános búzalisztet tartalmaz, amely glutént tartalmaz. Ha a családban lisztérzékenység (cöliákia) vagy búzaallergia előfordult, ne add a babának. Első bevezetéskor figyeld a baba reakcióit (kiütés, hányás, hasmenés, nehézlégzés) és konzultálj gyermekorvossal.

Mellékhatások és óvintézkedések

Ne adj nyers lisztet a babának; mindig főzd át a pürét. Ha a baba még soha nem kapott gabonaféléket, vezess be új ételeket egyesével és figyeld 2–3 napig az esetleges allergiás tüneteket. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot gyermekorvostól vagy védőnőtől.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár