- Mossuk meg alaposan a körtét hideg folyóvíz alatt, ügyelve arra, hogy eltávolítsuk a felületi szennyeződéseket.
- Hámozzuk meg a körtét, és vágjuk le a hámozott gyümölcsről a magház körüli részt; távolítsuk el a magokat és a kemény részeket.
- Vágjuk a körtét kisebb, turmixgépbe vagy botmixerbe illő darabokra. Ha nincs turmix, nagyon apróra reszeljük vagy törjük össze villával.
- Turmixoljuk simára a körtedarabokat; ha szükséges, a gyümölcs saját levéből nyert kis mennyiséget használjuk a pép folyósításához (ne adjunk hozzá semmilyen külső folyadékot vagy ízesítőt).
- Helyezzünk egy kiskanállal kis mennyiséget a csuklón vagy ajak belső oldalán való hőmérsékletellenőrzéshez: a püré legyen szobahőmérsékletű vagy hűtött, ne legyen meleg.
- Tálalás előtt győződjünk meg róla, hogy a püré teljesen sima és csomómentes; 4–6 hónapos babáknak teljesen sima állagot javaslunk, 6–10 hónaposoknak rongyosabb, de még mindig sima textúrát lehet adni a falatok bevezetéséhez.
Tárolás
A pürét légmentesen záródó edényben a hűtőben legfeljebb 24 óráig tároljuk; hosszabb tároláshoz fagyasszuk le jégkockatartóban adagokra osztva, legfeljebb 1 hónapig. Lefagyasztás után a pürét lassan, hűtőben olvasszuk fel, és egyszer felmelegítve ne tároljuk újra.
Allergének és figyelmeztetések
A körte ritkán okoz allergiát, de bármilyen családi ételallergia esetén óvatosan vezessük be. Ha a baba bőrkiütést, sírást, légzési nehézséget vagy hasmenést tapasztal a fogyasztás után, azonnal hagyjuk abba, és konzultáljunk gyermekorvossal.
Mellékhatások és biztonsági tanácsok
Ügyeljünk a darabok és rostok eltávolítására, hogy elkerüljük a fulladásveszélyt. Ne adjunk hozzá cukrot, mézet vagy fűszereket 1 éves kor előtt. A pürét frissen kínáljuk, és figyeljük a baba reakcióit az új ételek bevezetésekor.