Utasítások:

  1. Mossd meg a narancsot hideg folyóvíz alatt, és töröld szárazra.
  2. Vágj le egy kis szeletet a tetejéről és az aljáról, hogy a narancs sík legyen. Vágd félbe a narancsot felülről lefelé. Ezután minden félből 3–4 szeletet vágj a méretétől függően (a legszélesebb résznél körülbelül 1–1,5 cm vastag szeleteket célozz meg). Hagyd meg minden szeleten a fehér hártyát, mint fogót a kicsid kezébe foghatja.
  3. Óvatosan távolítsd el a látható magokat a kés hegyével. Ha a szegmensek nagyon csúszósak, gyengéden lazítsd fel a külső hártyát a szegmenseken, így a baba könnyebben haraphat, miközben a fehér hártya fogója továbbra is a kezében van.
  4. Ajánlj fel egy szeletet egy tiszta tányéron. Engedd, hogy a gyermeked megfogja és szívja/rágja a szeletet; mindig legyen szem előtt felügyelet alatt. Fiatalabb, 10–12 hónapos kisgyermekek esetében fontold meg, hogy minden szeletet hosszú, ujjnyi vastagságú csíkokra vágj, hogy biztonságosabb legyen a megfogása.
  5. Tálald hidegen vagy szobahőmérsékleten. Nincs szükség hozzáadott cukorra, sóra vagy fűszerekre—ez bababarát marad.
Összegzés

Friss narancsszeletek, amelyeket a baba által vezetett hozzátápláláshoz készítettek, könnyű, hideg nassolnivalók 10 hónapos kortól idősebb kisgyermekek számára. C-vitamint biztosítanak, és elősegítik a rágást és a kéz-száj koordinációját. Tartsd a darabokat a gyermeked számára megfelelő méretben, és mindig felügyeld.

Tárolás

A legjobb közvetlenül tálalás előtt elkészíteni. A megmaradt szeleteket légmentesen zárható edényben a hűtőben legfeljebb 24 óráig tárolhatod; a textúra és a szaftosság romlik. Dobd ki, ha az illat vagy a kinézet megváltozik. Ne fagyaszd az azonnali baba által vezetett etetésre szánt szeleteket.

Allergiák és mellékhatások

A narancs savas, és érzékeny szájban irritálhatja a nyálkahártyát, s egyes babáknál pelenkakiütést okozhat; emellett ronthatja a refluxot is. Figyeld az allergiára utaló jeleket (kiütés, duzzanat, hányás). Távolítsd el a magokat, és győződj meg róla, hogy a darabok a gyermeked rágóképességéhez vannak méretezve. Mindig felügyeld az evést a fulladás kockázatának csökkentése érdekében.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár