Utasítások:

  1. Alaposan mosd meg a borsót és a padlizsánt. A padlizsánt hámozd meg, ha a héja kemény vagy vastag; távolítsd el a nagy magokat, ha vannak.
  2. Vágd a padlizsánt kisebb kockákra, a borsót tedd egy lábasba.
  3. Helyezd a zöldségeket egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy épp ellepje (kb. 100–150 ml), majd közepes lángon, fedő alatt párold/főzd 12–15 percig, amíg teljesen puhák nem lesznek.
  4. Szűrd le a zöldségeket, és tarts vissza egy kis főzővizet. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd simára; ha szükséges, adj hozzá egy kevés visszatartott főzővizet az optimális, babának megfelelő (sűrű, de folyós) állag eléréséhez. Ha nagyon finom pürét szeretnél 4–6 hónapos babának, szűrd át egy finom szűrőn.
  5. Hagyd hűlni, ellenőrizd a hőmérsékletet, majd kínáld kis adagokban. Kezdd kicsi mennyiséggel, figyeld a baba reakcióit.
Rövid összefoglaló

Só- és cukormentes, egyszerű borsó–padlizsán püré babáknak (4–10 hónapos korosztály). Puha, sima állagú, vacsorához vagy reggelihez hasonló, könnyen emészthető étel.

Tárolás

Hűtőben légmentesen záródó edényben legfeljebb 24 óráig tárolható. Fagyasztani kis adagokban (pl. jégkockatálcában) lehet legfeljebb 1 hónapig; felolvasztás után alaposan keverd össze és melegítsd át, majd ellenőrizd a hőmérsékletet etetés előtt.

Allergia és óvintézkedések

Kezdd kis adaggal, és figyeld a baba bőrét, emésztését és légzését esetleges allergiás reakciók miatt. A borsó hüvelyes; ritkán allergiát okoz. A padlizsán a burgonyafélékhez tartozik, szintén ritkán okoz érzékenységet. Mindig ellenőrizd, hogy nincs darabos része, és 4–6 hónapos babáknál csak nagyon sima pürét kínálj. Ha kiütés, hányás, hasmenés vagy nehézlégzés jelentkezik, azonnal fordulj orvoshoz.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár