Utasítások:

  1. Öblítsen át 60 g kölest hideg vízzel, amíg a víz tisztává válik.
  2. Egy kis lábasba tegye a kölest és 150 g vizet. Hagyja lassan gyöngyözni, fedje le, és alacsony lángon 18–20 percig főzze, amíg a köles megpuhul és a víz felszívódik. Vegye le a tűzről, és fedő alatt 5 percig pihentesse; villával lazítsa fel.
  3. Articsóka előkészítése: ha frisset használ, vágja le a szárát, és forralja/párolja addig, amíg nagyon puhák (kb. 25–30 perc), majd távolítsa el a fás részeket és finomra vágja; ha üveges/konzerves szívű articsókát használ, öblítse le és vágja fel úgy, hogy körülbelül 200 g puha darab legyen. Cél: apró, puha darabok, amelyeket a kis kezek könnyen meg tudnak fogni.
  4. Egy tálban keverje össze a megfőtt kölest és az aprított articsóka szíveket. Hagya langyosra hűlni. Verjen fel 50 g tojást, és keverje a keverékhez, hogy összetartsa. A masszának nyomásra össze kell állnia; ha túl laza, adjon hozzá egy kanálnyi megfőtt kölest, vagy ha túl nedves, hűtse rövid ideig.
  5. Nedves kezekkel formázza a masszát kis lapos korongokká vagy ujjszerű pogácsákká (kb. 3–5 cm széles és hosszú), úgy, hogy a kisgyermek kényelmesen meg tudja fogni.
  6. Melegítsen 10 g olívaolajat egy tapadásmentes serpenyőben közepes-lágy hőfokon. Óvatosan süsse a pogácsákat oldalanként 3–4 percig, amíg enyhén aranybarna színt kapnak és át is sülnek. Főzze lassan, hogy a tojás megdermedjen és a belseje puha maradjon. Helyezze át papírtörlőre rövid időre, hogy felszívja a fölösleges zsírt.
  7. Hűtse ki a pogácsákat langyosra vagy szobahőmérsékletre. Tálalja natúrként, kézben tartható falatkaként a baba által vezetett etetéshez; győződjön meg arról, hogy minden darab olyan puha legyen, hogy összenyomható legyen az ujj és a hüvelykujj között, és mérete megfelelő legyen a fulladás kockázatának csökkentésére.
Összegzés

Puha, kisgyermekek számára ideális köles- és articsóka pogácsák 10 hónapos kortól. Enyhe fűszerezés (nincs hozzáadott só) és puha textúrára főzve, hogy könnyen önálló falatozásra legyenek. Ezek gabonát és zöldséget adnak kézben tartható formában.

Tárolási lehetőségek

Főtt pogácsákat légmentesen zárható tartályban a hűtőben legfeljebb 48 óráig tárolja. Óvatosan melegítse fel alacsony sütőben (150°C) vagy serpenyőben, amíg meleg lesz; tálalás előtt hűtse biztonságos hőmérsékletre. Fagyasztáshoz: nyers pogácsákat formázzon tepsire, fagyassza le, amíg megfagy, majd tegye egy feliratozott zacskóba legfeljebb 1 hónapig; fagyasztott állapotban süsse ki, a sütési időhöz adjon hozzá néhány percet.

Allergiák és mellékhatások

Tojást tartalmaz. Új ételeket egyenként vezessen be, és figyelje az allergiás reakciókat. Mindig felügyelje az étkezéseket, és győződjön meg róla, hogy a darabok megfelelően puhák és méretük olyan legyen, hogy csökkentse a fulladás kockázatát. Ha családban tojásallergia fordult elő, a tojás bevezetése előtt konzultáljon gyermekorvosával.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár