Utasítások:

  1. Előkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A zöldbabot megmossuk, végeit eltávolítjuk és kb. 2–3 cm darabokra vágjuk. A lazacot ellenőrizzük csontmentesség szempontjából; ha szükséges, eltávolítjuk a bőrt és a csontokat.
  2. Főzés/gőzölés: Egy kisebb lábasban vagy párolóban először az édesburgonyát és zöldbabot gőzöljük 12–15 percig, amíg teljesen puhák lesznek. A lazacot külön gőzöljük vagy pároljuk 8–10 percig, amíg belül teljesen átsül és kifehéredik. Ne használjunk sót, fűszert vagy olajat.
  3. Pürésítés: A megfőtt hozzávalókat tegyük turmixgépbe vagy botmixerbe, adjunk hozzá néhány evőkanál a párolóvízből (vagy tiszta, forralt, majd lehűtött vizet) a kívánt állag beállításához, és turmixoljuk teljesen simára. Szükség szerint szűrhetjük finom lyukú szitán keresztül extra sima állagért.
  4. Hőmérséklet ellenőrzése: Hűtsük le a pürét langyosra, ellenőrizzük, hogy nincs-e benne forró folt. Csak kézre meleg ételhőmérsékletűre hűtve kínáljuk a babának.
  5. Adagolás és biztonság: Első hal-ísmerkedésnél (különösen ha a baba még 6 hónap alatti vagy családi előzményben allergia van) adjunk belőle kis mennyiséget és figyeljük az esetleges allergiás reakciót 48–72 órán keresztül. Ne melegítsük újra többször; ha maradékot tárolunk, csak egyszer melegítsük újra és csak annyit, amit egyszerre adunk a babának.
Tárolás

Hűtőben zárt edényben tárolva legfeljebb 24 óráig javasolt. Fagyasztásnál jégkockatálcába adagolva maximum 1 hónapig tárolható; felolvasztás után egyszer melegíthető fel újra. Mindig jelöljük a tárolási dátumot.

Allergének és óvintézkedések

A recept lazacot tartalmaz, ami halallergént jelenthet. Ha családban előfordult allergia vagy a baba 6 hónapnál fiatalabb, kérjük, egyeztessen gyermekorvossal a hal bevezetéséről. Az első adagot mindig kis mennyiségben adjuk, és figyeljünk kiütésre, hányásra, légzési nehézségre.

Rövid összefoglaló

Egyszerű, simára turmixolt ebédpüré édesburgonyával, zöldbabbal és lazaccal. Só és fűszer nélkül készült, kifejezetten bababarát változat. Alaposan főzve, csontoktól és bőrtől megtisztítva kínáljuk.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár