Utasítások:

  1. A sütőt 200°C-ra előmelegíteni felső- és alsó sütésre.
  2. Édesburgonyát alaposan megmosni, szükség esetén meghámozni. 1–1,5 cm vastag hasábokra vágni (hosszirányban, hogy könnyen megfogható legyen).
  3. Édesburgonya-hasábokat egy tálban kevés olívaolajjal (kb. 10 g) és egy nagyon kis csipet fahéjjal (opcionális, kb. 1 g) könnyedén összekeverni, úgy, hogy minden darab vékonyan legyen olajjal bevonva. Babáknál sót vagy csípős fűszereket ne használjunk.
  4. A hasábokat tepsire, sütőpapírral bélelt felületre helyezni úgy, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz. Az előmelegített sütőben 22–30 percig sütni, amíg a hasábok kívül enyhén megpirulnak és belül puhák. Kést használva ellenőrizni: olyan puhának kell lennie, hogy enyhe nyomásra szétnyomódjon, de elég feszes legyen ahhoz, hogy a gyermek megfogja és húzza.
  5. Közben a spenótot röviden megmossuk és a durva szárakat eltávolítjuk. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajat (pár csepp) felmelegítünk, és a spenót adagonként 30–60 másodpercig megfonnyasztjuk, amíg megpuhul, de még nedves marad. Vagy 1–2 percig pároljuk. Azonnal a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
  6. Édesburgonya-hasábokat és a lehűlt spenótot a gyerek szintjére tálalni: Baby-led Weaning esetén úgy kínáljuk a hasábokat, hogy a gyereknek legyen jó fogása; a nagyobb spenótleveleket köré lehet tekerni vagy becsípve kínálni, hogy a gyermek könnyebben megfogja.
  7. Tálalás előtt ellenőrizni a hőmérsékletet. Mindig figyelemmel kísérni a gyermeket evés közben.
Összefoglalás

Egyszerű, a Baby-led Weaninghez alkalmas vacsora sült édesburgonya-hasábokból és enyhén párolt spenótból. Puha, ujjbarát textúra kb. 10 hónapos kortól; nagyon enyhén fűszerezve (csak egy kevés olívaolaj, fahéj opcionális).

Tárolás

Hűtőben légmentesen zárható edényben legfeljebb 48 óráig eltartható. Újramelegítéskor alaposan melegítsük át, majd gyermekbarát hőmérsékletre hűtsük le. A spenót nem olyan jól fagyasztható; a sült édesburgonya fagyasztható, de az állaga megváltozik.

Allergiák és Megjegyzések

Tartalmazza a gyakori allergéneket, például dióféléket vagy tojást, kivéve az olívaolajat (ritkán allergiás). Ellenőrizze a családi allergia történetét. A fahéj opcionális, és csak nagyon kevés mennyiségben használható; nagyobb mennyiségben nem ajánlott csecsemőknek. Ne adjon sót vagy csípős fűszereket a babáknak. Soha ne hagyja felügyelet nélkül enni a gyereket; legyen figyelemmel a rágógumikra, teljes diókra, kemény darabokra vagy csomós ételekre, amelyek fulladásveszélyt jelenthetnek.


Dietitian Approved Badge

Iratkozz fel hírlevelünkre

Hogy napi, heti és havi fontos információkat kapj a hozzátáplálásról

Kosár