- Melegíts 10 g Olívaolaj egy közepes serpenyőben közepes lángon.
- Adjuk hozzá 120 g Spenót-ot és pároljuk 2–3 percig, amíg elfásul; közben enyhén sózzuk (2 g Só) és borsozzuk (0.5 g Fekete bors).
- Közben egy kis lábasban 200 ml vizet forralunk, beleszórjuk 40 g Zab-ot, csökkentjük a lángot és 5–7 perc alatt krémes zabkását főzünk, szükség szerint kevés vizet adva.
- Verjük fel 100 g Tojás-t egy tálban villával, öntsük a serpenyőbe a párolt spenótra és lassú tűzön kevergetve készítsünk krémes rántottát (1–2 perc).
- Tálaljuk a zabkását tányérra, kanalazzuk rá a spenótos rántottát, locsoljuk meg egy kevés Olívaolajjal, és szórjuk meg frissen őrölt Fekete bors-szal ízlés szerint.
- Tálalási javaslat: friss citromhéj vagy egy kevés chilipehely felnőtteknek jól illik hozzá, ízesítés opcionális.
Rövid összefoglaló
Egy gyors, tápláló egyadagos ebéd: krémes zabkása friss spenóttal és puha rántottával. Gluténmentes zab használata ajánlott, ha érzékeny vagy.
Tárolás
Hűtőben zárható edényben 1–2 napig tartható; újramelegítéskor adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy a zab újra krémes legyen. Tojásos ételt hosszabb tárolásra nem ajánlott.
Allergének
Tartalmaz Tojás-t és Zab-ot (amely lehet glutént tartalmazó szemcsékkel szennyezett); ellenőrizze a címkét, ha allergiás vagy érzékeny.
Mellékhatások
Szokásos mennyiségekben általában nincs, de tojásallergia vagy zab/gluténérzékenység esetén kerülendő. Magas nátriumra érzékenyek kevesebb Só-t használjanak.